петак, 7. децембар 2012.

KAKO NAPRAVITI NOVOGODIŠNJI VENAC



Ovo je krupan i lep komad Novogodišnjeg nakita, ali veoma skup kada ga kupujete gotovog, već urađenog.  Mnogo je jeftinije kada ga radite sami, a uopšte nije komplikovan i zahtevan za pravljenje. Zato ću Vam danas pokazati kako sam ja uradila svoj, mada sam u poslednjem trenutku uradila neke izmene, ali...objasniću Vam usput ! Šta Vam je potrebno?
- tanke savitljive i jake grančice
- vezice za njihovo spajanje
- kugle, mašne i sve ono sa čim bi ga ukrašavale
- zelena grana veštačke jelke



Potrebno pripremiti

Najpre pravimo "kostur" venca od savitljivih, tankih, ali jakih grančica drveća. Spajamo ih po 3-4 komada, da bi dobili na jačini, vezicama od plastike, a možemo i kanapom. Nadovezujemo grančice dok ne dobijemo određenu veličinu kruga. Kada smo zadovoljni sa onim što smo dobili, dodatno učvrstimo i pojačamo "kostur" vezivanjem , pa možemo na sledeću fazu.

Spajanje

Učvršćivanje

Gotov "kostur"

Sad dodajemo zelenilo obmotavajući ga u krug oko "kostura". Ja sam htela malo "deblji", "pufnastiji" venac, pa sam obmotala granu dva puta, što se da primetiti. Možete oko "kostura" prvo da obmotate tanak sunđer, pa tek onda da ga "zelenite". Onda će Vam biti još "bucmastiji".

Dodavanje zelenila

Gotova osnova

Kad počnete sa ukrašavanjem posao je malte ne gotov. Oni koji misle da nisu baš vični ovoj fazi pravljenja i uopšte ukrašavanja, savetujem da vode računa o simetriji. Uvek podelite vizuelno na jednake delove to što ukrašavate, pa popunjavate međuprostor jednakim ponavljanjem. Recimo : između dve velike  "šljokičave" kugle sam stavljala po jednu veliku glatku. a između njih po dve male. I tako do kraja.

Kićenje

Simetrija

Popunjavanje

Završeno sa kuglama

Mislila sam da sve ovo malo razbijem sa belim mašnicama od čipke, ali kada sam počela da radim,...uopšte mi se nije "dojmilo", pa sam u momentu promenila mišljenje. Brzinski sam napravila velike mašne od crvenog tila ( parče tila vežeš koncem kroz koji je provučen biser na sredini i ...mašna gotova za 5 sekundi) i dodatno ukrasila Novogodišnji venac. Sad je već bolje !!!

Promena plana

Jednostavno, a efektno

Već je našao mesto


Dnevno svetlo otkriva prave boje

Iznela sam venac malo na jutarnje sunce da se vidi malo bolje, jer sve ovo što Vam prezentujem uglavnom radim kasno noću pod veštačkim svetlom. Slike, kakav god da je aparat, tada nisu merodavne za boje. Tako da ćemo se ubuduće već nekako snaći da dočaramo pravu sliku !!! Za sada je bitno da lagano savladavate lekcije... :)


2 коментара:

Hvala što ste ostavili komentar.