четвртак, 22. новембар 2012.

OLIVERA KATARINA - ZABRANJENA DIVA

Skloni smo da mnoge zvezde i zvezdice krstimo titulom Dive, a nismo svesni šta ta reč znači i ko ima puno pravo da to zvanje nosi. Naša prva, jedina i prava Diva bila je Katarina Petrović, rođena Beograđanka, školovana glumica i sjajna pevačica specifičnog glasa. Iako mnogima od Vas to zvuči neverovatno ova žena je zbog svoje lepote, talenta i ekstremne popularnosti  na kraju zabranjena i malo je falilo da bude i zaboravljena. Zašto? Na to pitanje je teško odgovoriti, a još teže razumeti zbog vremena i društva u kojem je radila i živela, tačnije stekla svetsku slavu. Malo ko razume šta je ova žena postigla u relativno kratkom periodu svoje karijere i koliko je bila popularna, ne u granicama tadašnje SFRJ, nego van njih.

72 puta je nastupala u Pariskoj "Olimpiji" gde malo ko danas dobije dozvolu da nastupi jednom, a kamoli tada i toliko puta. Dva puta je zatvarala Kanski festival, pevala u Rimu, Beču, Parizu, Njujorku, Los Anđelesu, snimala ploče za svetske izdavačke kuće, snimala domaće i inostrane filmove za koje je skoro uvek bila nagrađivana,  o njoj su pisali  "Mond", "Figaro", "Njujork Tajms", aplaudirali joj tadašnje svetske zvezde kao što su Ani Žirardo, Širli Meklejn, Akiro Kurosava, Alen Delon, Žilber Beko, najekcentričniji slikar tog vremena Salvador Dali je kleknuo pred njom, a izjave tipa "...nama čemu da zavidi Brižit Bardo" su bili sitni komplimenti na njenu lepotu, talenat i karizmu.
A onda je nestala, kao u zemlju da je propala. Šta je prošla i kako joj je bilo samo ona zna. Vratila se na velika vrata mnogo godina kasnije kao gost iznenađenja na koncertu grupe "Vaya Con Dios" 2006 godine., a ubrzo zatim i filmom "Čarlston za Ognjenku" 2008. Sramota što je se posle toliko godina setio neko ko nije iz njene rodne Srbije, a toliko joj je toga dala. Jedna je od retkih koja je ušla u antologiju pesama o Kosovu svojom zbirkom pesama "Beli badnjaci", a napisala je i memoarsku prozu "Aristokratsko stopalo". Dva puta se udavala. Iz drugog braka sa Miladinom Šakićem ima sina Maneta koji je jedno vreme živeo i radio kao slikar u Madridu, a danas je u rodnom gradu svoje majke.
Kada se sve sabere i oduzme Olivera Petrović Vučo Šakić Katarina je velika žena, svestrani umetnik, požrtvovana majka i borac kome nema premca. Ona je sigurno ta koja najbolje može da nam objasni značenje jedne od najlepših misli o ženama sa stranice ovog bloga, a nalazi se na samom uzglavlju :
USPEŠNA JE ONA ŽENA KOJA USPE DA SAGRADI ČVRSTE TEMELJE OD "CIGLI" KOJI SU DRUGI NA NJU BACILI !!!


1967. ulazak u svetsko elitno društvo -  film "Skupljači perja"



1971.vrhunac slave- film "Goya"


1974. početak kraja - njen poslednji televizijski nastup u emisiji "Zarudela zora na Moravi"


2008. povratak - film "Čarlston za Ognjenku"


2008. koncert u "Domu sindikata" - povratak DIVE i njen najveći hit :


Нема коментара:

Постави коментар

Hvala što ste ostavili komentar.