петак, 23. новембар 2012.

TRI ŠEŠIRA, SKADARLIJA I TAMBURAŠI

Ove nedelje naš predlog za vikend je u samom naslovu posta. U većini slučajeva znamo da goste koji nisu iz našeg grada, odvedemo baš na ovu lokaciju. Tada obično obećamo sebi kako sledeći put na ovo mesto dolazimo onako, bez povoda, pa makar i sami. I naravno - ne odemo! E pa, možda je krajnje vreme da ovog vikenda ispunimo svoja obećanja. Ne bi bilo čudo ukoliko se i sretnemo. Onda ćemo imati povoda da se totalno opustimo u muzici tamburaša, koji inače sviraju svako veče od ponedeljka do nedelje.

Kafana "Tri šešira" je otvorena davne 1864. godine na mestu tadašnje zanatske radionice čiji je zaštitni znak bio u obliku tri plehana šešira. Tek 40 godina kasnije ona postaje stecište boema, književnika, glumaca, novinara, naučnika, političira i ostalog krema Beograda kada je srušena kafana "Dardaneli". U isto vreme ceo noćni život se premešta u Skadarliju, a "Tri šešira" su najstarija kafana u tom delu grada. U njoj su boravili Đura Jakšić, Branislav Nušić, Tin Ujević,... Sigurno je da su neka od njihovih dela nastala baš na tom mestu ili se bar rodila ideja,...kada pomisliš na tako nešto prosto se naježiš.

Osim istorije, dobre muzike, dobre atmosferе, ova kafana nudi i veliki izbor domaćih hladnih, toplih predjela, čorbe, supe, specijalitete sa roštilja, a i dobru kapljicu. Izbor domaće rakije im je zavidan. Pa drage moje i dragi moji, partnera pod ruku i na malo opuštanja bez povoda. Prijaće !!!

1864

1904

DANAS

SUTRA VEČE

Нема коментара:

Постави коментар

Hvala što ste ostavili komentar.