петак, 7. јун 2013.

RUŽA - KRALJICA CVEĆA



Ruža je najviše uzgajana i najvoljenija od svih vrsta cveća. Možda zbog toga što simbolizuje jedno od najjačih čovekovih osećanja - LJUBAV !!! Zbog ljubavi se ratovalo, zbog ljubavi se i mirilo, a ruže su uvek bile tu negde u pozadini. 


  Legenda kaže da  je Venera, boginja ljubavi i lepote, zaštitnica ženskog roda kod starih Rimljana, rođena iz morske pene. Kada je prvi put kročila na kopno, ispod njenih nogu su se rodile - ruže.Od tada one simbolizuju ljubav, lepotu, ženu kao biće i sve što ona predstavlja - od trnja do opojnog mirisa. Slika "Rađanje Venere" ( Sandro Botticelli) nam nešto nije baš  verna po tom pitanju, jer ćete na njoj pronaći i današnju zvezdu zabave - ružu, dok je Venera  još u školjci, ali prepisaćemo to umetničkoj slobodi velikog slikara. Kao što primećujete, ovaj najomiljeniji cvet na svetu je na slici prikazan u njegovom izvornom obliku.





Na početku ste je mogli naći samo u jednoj boji - roze. Odatle i  naziv koji i dan danas nosi, iako je odavno kupila i iznosila sve druge toalete. U početku mala, sitna, divlja i ne baš bogata laticama, pre je ličila na ružno pače nego na današnjeg prelepog labuda.


Na samom početku njenog uzgajanja nije mnogo menjala boju, već samo nijanse koje su se kretale od one najbleđe roze, skoro bele pa do najtamnije. Kada su uspeli da ukrštanjem dođu do vatreno crvene - sve je bilo lakše i brže. 


Svaka boja ima svoju simboliku i poruku, pa tako bela predstavlja čistoću, nevinost, tajnovitost, prijateljstvo, poštovanje, poniznost i onaj koji Vam pokloni buket belih ruža ima sasvim čiste namere. Roze predstavlja ženstvenost, eleganciju, otmenost, uglađenost, a poruka je sledeće sadržine : "Ja Vam se divim !". Crvena predstavlja duboku LJUBAV, romantiku, savršenu lepotu i sasvim je jasno kakva je poruka onoga koji ih Vam poklanja.


Žuta predstavlja bogatstvo, bujnost i izobilje. Nekada davno, u Viktorijansko doba, je predstavljala ljubomoru, danas nešto sasvim drugo - prijateljstvo, veselje i privrženost. Naranđžasta već simbolizuje entuzijazam i želju, a onaj koji Vam ih poklanja želi da Vam kaže da prema Vama oseća nešto malo više od prijateljstva. Pazite šta ćete reći kada primite buket ovakvih ruža koje izgledaju očaravajuće.


Boja breskve pokazuje zahvalnost, priznanje i uvažavanje, mada...ima tu i malo simpatije, dok Vam boja lavande odmah, na prvu loptu, jasno daje do znanja da je to bila ljubav na prvi pogled. Očarali ste ga i opčinili svojom pojavom. Izgleda da imate dramatičan nastup! :)))


Plava i crna nisu prirodne boje. Očigledno je da priroda ne može da se pomiri sa činjenicom da ruža, koja predstavlja tako uzvišena osećanja, predstavi nešto i sasvim drugačije. Tako da ove boje mućka, a ko drugi nego čovek, dajući neka druga značenja ovom cvetu.


Ruže su inače, na samom početku, u starom Rimu i Grčkoj bile ukras kurtizana. Samo zbog toga hrišćanstvo ih je dugo odbacivalo jer su za njih predstavljale telesnu ljubav bez iskrenih i dubokih emocija. Ipak, ruža je izborila svoje mesto i na tom polju, te je "dogurala" do samog vrha. Ona, pa još crvena, predstavlja Marijinu ljubav i patnju zbog Isusove smrti, a bela čistotu i bezgrešnost.


Ruža i njene latice se koriste od pamtiveka za pravljenje raznih krema, pomada,  kupki, parfema i svega onoga što ženu čini lepom, mirisnom, elegantnom, otmenom...., a svaka romantična scena iz života ili filma ne može da se zamisli bez nje .
Zato je i zovu - KRALJICA !!!


5 коментара:

  1. jako lijep post, uživala sam u tekstu i slikama :)
    nema do ruža opojnog mirisa

    ОдговориИзбриши
  2. Opojno lepo i romantično! O ružama nemam šta da dodam izuzev da ih OBOŽAVAM!
    Ljubac!

    ОдговориИзбриши
  3. U svaki buket volim da "utnem" i poneku ružicu,nekako mi to zaokruži priču i napravi buket raskošnijim.U poslednje vreme sve mi se više sviđaju ove nežnije nijanse ruža,tako su romantične...a na ovim tvojim slikama su tako primamljive da ću već ujutru napuniti trenutno praznu vazu.Obavezno!;)

    ОдговориИзбриши

Hvala što ste ostavili komentar.