понедељак, 3. децембар 2012.

KAKO NAPRAVITI NOVOGODIŠNJI ABAŽUR ?



Ne smem da tvrdim, ali mislim da ovu lampu u samom ćošku sobe "gajim" već dobrih 15 godina. U principu, nije joj ništa. Ono što je najbitnije - radi, ali nije baš ni reprezentativna. A stvar je samo u abažuru koji treba promeniti, ali je "neko" lenj da to i uradi. Zato je ona prva ovog meseca na spisku za presvlačenje u Novogodišnje ruho, a kad sve prođe....videćemo. Možda dobije i regularno !!!

Moja stara, izrabljena, ali verna i omiljena lampa

Šta nam treba ? Pa ne baš mnogo toga :
- pola crvenog hamera
- metar crne saten trake
- parče kartona
- srebrne šljokice
- veštački sneg u materijalu
- lepak
- makaze

Potreban materijal

Hamer uvijemo oko lampe ( ne skidamo abažur) i pričvrstimo štipaljkama. Najbolji način da odmah na licu mesta odredite visinu, širinu i veličinu novog. U biti, nije to pravi abažur već "nadabažur". Nešto kao "nadstolnjak". Nešto što se stavlja preko i uvek može da se skine i ponovo stavi bez ikakvog povezivanja.

Obmotavanje završeno

Odstranimo višak hamera makazama, zalepimo ivice najpre OHO lepkom, pa ih dodatno osiguramo papirnatom trakom. Ova traka je "majka Mara" jer odlično drži, a ne oštećuje ono na šta smo je zalepili. Ostavimo tako lampu i hamer da se dobro zalepi i osuši, a mi za to vreme da odradimo nešto drugo.

Odmori malo idem ja dalje

Za to vreme isecite komad kartona tako da kroz njega može da prođe saten - traka. U stvari, Vi trenutno pravite, ako niste znali, šnalu za kaiš. Njena veličina i oblik zavise od širine trake, a i Vaših želja i poimanja estetike.

Buduća šnala i saten traka

Karton namažite lepkom i pustite da se malo osuši

Umočite ga u šljokice

Ako niste zadovoljni uronite ga još jednom

Provucite saten-traku kroz šnalu

Kada ste to završili, isecite i dve trake od veštačkog snega mereći donju i gornju ivicu abažura. Gledajte da Vam budu jednake debljine, mada nije tragedija ako nisu.

Trake od "snega"


A sad se ponovo vraćamo na onaj abažur sa početka priče. Poskidajte štipaljke, papirnu traku i proverite da je lepak dobro primio. Ako je još vlažno pustite još koji minut da se osuši. Nigde ne žurimo, ima još vremena do 31. Decembra. Zatim, isecite vrh i poravnajte donju ivicu makazama.

Već liči na abažur

Zalepite "sneg" na njega.

Dodajte kaiš sa sve šnalom. Skratite na potrebnu veličinu i ušite.

Kako lepo svetluca

Nije bucmasta, ali baš podseća na Deda Mraza

 I to je to, drage moje i dragi moji ! Lampu još uvek neću vratiti u ćošak dok ne uradim još neke stvari. A o tome... neki drugi put. Možda već sutra !!! Ili ipak ....prekosutra...

2 коментара:

Hvala što ste ostavili komentar.