уторак, 11. децембар 2012.

KAKO NAPRAVITI NOVOGODIŠNJE UKRASNE KESE ?

Kese? Pa baš i nisu...više liče na neke kutije, ali u svakom slučaju služe svrsi. Namena im je da se u njih stave sitni poklončići dragim ljudima, koji će ih sačekati  ispod jelke. Moje su male, ali Vas niko ne sprečava da napravite veće ili...mnooooogo veće !!! Sve zavisi od toga kome su namenjene i šta u njih stavljate. Da ne dužimo sa uvodom, nego da prionemo na posao. Može ?

Novogodišnje ukrasne kese

Spremni ili ne mi polećemo. Šta Vam treba ? Ovako, za samu kesu ili kutiju ( kako god ) :
- hamer
- lepak
- lenjir
- bušilica za papir ( valjda se to tako zove)
- olovka

Za dekoraciju :
Šta imate? Nije pod obavezno da koristite isto što i ja, ali ako baš imate želju onda:
- srebrne šljokice
- vatelin ( može i vata )
- flomaster ( marker)
- opet lepak
- malo tila
- parčence kartona

Odprilike potrebno

Ovde sam upotrebila ( mislim ) četvrtinu hamera koje sam opet podelila na dva dela za dve kese. To mi ostalo od onog Novogodišnjeg abažura sa početka priče. Prvo savijate donju ivicu širine 4 cm. Dobro je pritisnite lenjirom jer će Vam to biti od presudnog značaja u procesu pravljenja ove kese, pa je onda ispravite.

Donja ivica

Onda savijate vertikalne stranice. Prvo jednu širine od 2 cm, pa jednu od 4 cm, onda 12,5 cm, opet ona od 4cm i na kraju ostaje još jedna od 12,5cm. Sve dobro pritisnite lenjirom.

Proces savijanja

Sad Vam ostaje da odstranite jedan jedini delić hamera na samom ćošku. On je u stvari  jedini višak  u ovoj priči. Svi ostali Vam trebaju.

Jedini deo hamera koji se nepovratno odstranjuje

Seckate duž savijenih ivica onu horizontalnu liniju, ali samo do dela koji se vidi na slici. Nemojte da Vas ponesu oštre makaze ( naoštrio ih Laza, svaka mu čast ).

Malo seckanja

E, to bi trebalo na kraju ovako da izgleda. Sad lagano lepak u ruke i krećemo sa lepljenjem. Hoću reći - sastavljanjem !!!

Pre sastavljanja

Prvo bočna ivica !

Prvo bočna ivica

Pa donje! Savijemo prvo manje delove, pa onda preklopimo veće i ....lepimo !!!

Savijanje

Lepljenje dna

E sad, ko ima želju da ukrašava samu kesu ili kutiju može da to uradi pre lepljenja kao ja, a može i posle. Sve je jedno ! Postupak je odprilike sličan onome kada smo pravili Novogodišnji abažur za lampu, samo malo korigovan ili ti pojednostavljen. Prvo sam markerom iscrtala kaiš, onda isekla komadić kartona i zalepila na njega šljokice i na samom kraju novonastalu šnalu prilepila na mesto.

Malo ukrašavanja

Ipak je siromašno da tako ostane !!! Dodajmo malo vatelina ili vate na samu donju ivicu skoro završene kutije i na gornju, ali jedno 2 cm ispod ivice. Zašto ispod?

Dodavanje detelja

Zbog bušenja rupica !!! Ova kutija ili kesa treba da se zatvori ili dobije ručkice zato su nam ove rupice vrlo bitne.

Bušenje

Skoro gotovo

Meni se više dopalo da je zatvorim mašnom od tila, a Vi možete da provučete ručkice od kanapa, saten trake, vunice,...ili čega god.

Još mašnica

Nema sunca narode !!! Samo oblaci i ....sneg !!!

Stigosmo do kraja !!! Mislim....napravih pakovanja za poklončiće. Više od ova dva komada, ali Vam neću pokazati baš sve. Zašto ? Pa zato što ovo čitaju i oni koji treba da dobiju nešto od mene i stvarno ne bi imalo smisla da to vide pre vremena. Neka to ipak bude.....iznenađenje !!!


1 коментар:

Hvala što ste ostavili komentar.