четвртак, 6. фебруар 2014.

UMETNOST NA ZAŠTITNIM OGRADAMA


Ponekad se pitam da li neke stvari vidim samo ja ili je to zapazio još neko. Doduše, redovno mi na moje argumentovanje u slici i reči kažu:
- A znam to...super izgleda. Šta, tek si sad videla?!
Nije važno da li sam tek sad videla ili pak juče, prekjuče, pre mesec ili godinu. Važno je da sam to morala sama da vidim, a ne da mi neko skrene pažnju na nešto lepo i kreativno u ovom gradu. Važno je da sam obaveštena o kojekavim smaračkim glupostima za zatupljivanje mozga i ubijanje ono malo pozitivne energije što mi je ostalo. Baš Vam hvala !!! Nemojte ni slučajno da me obradujete nekim lepim vestima, slikama i događajima. A ako to i činite, onda gledajte da, kao po običaju, date neki Vaš sud koji u svemu vidi nešto loše, nepotrebno, glupo i baš bez veze. To je sad "in" ! Šta ? Pa biti "hejter" ! Nemojte ni slučajno odstupiti od tog trenda ! Niste ni svesni koliko Vam lepo stoji ......uz boju očiju.


Ali zato ja hoću !!! Ko je tu "čačkao mečku" i koju poruku je hteo da prenese "slučajnim" bombardovanjem kineske ambasade 1999. godine - niko ne zna ili ne želi da zna. Deo Novog Beograda, gde je ona tada bila skoro izgrađena, je pun poslovnih i stambenih zgrada. Na njenom mestu je sada poljana koja u sred srede ima neki milimikronski park za decu  i spomen tablu. A pored  svega toga se gradi Japanska ambasada.


Reći ćete - "Pa dobro, na Novom Beogradu se stalno nešto gradi!" Istina, gradi se i gradiće se, ali ovo je prvo gradilište na čijoj je zaštitnoj ogradi osvanulo nešto više od grafita početnika, reklama, izbornih plakata i raznoraznih oglasa koje niko ne čita. Osvanula su prava umetnička dela sa motivima Japana !!! Okolo nema đubreta, trava je fino pokošena i sve izgleda uredno, tiho i civilizovano. Uživate u sjajnim delima mladih umetnika iz Japana i divite se njihovoj kulturi i kreativnosti.







A onda se okrenete za 180 stepeni i padne Vam mrak na oči. Zašto?  E pa, ....tačno preko puta ulice ili tačnije rečeno bulevara, koji nosi naziv "Bulevar umetnosti" ( koja koincidencija), nalazi se parking koji je predviđen za sve one koji poslom dolaze u YU biznis centar. Parking servis debelo naplaćuje svoje usluge po satu, bez bilo kakvih garancija za Vaše vozilo, a izgleda ovako :


Ako Vas je zainteresovalo kakav je onaj krš u daljini i želite da dobijete odgovor na njega, ja Vam ne mogu pomoći, jer blage veze nemam. To tamo stoji od pamtiveka. Uveličaću Vam malo sliku pa Vi nagađajte. Očigledno je ruglo, pa je ruglo i ne služi ni čemu.


E sad....da li i tu postoji neka zaštitna ograda? Očigledno da postoji. Da li je  i na njoj  neko pokušao da se umetnički izrazi ? Jeste! Da li je i tu postojala neka trava? Nazire se u tragovima ! Da li je čisto ? Nije. Đubreta ima za dve deponije. Vetar naneo? Pa moguće, ali vetar je naneo mnogo što šta i onima od preko puta, pa se to đubre nekako skupilo, nestalo i ostavilo oku prijatan prizor.


Naravoučenije : Nikad mi nećemo biti Japanci, a mene će, kao po običaju, opet proglasiti za buntovnika bez razloga ! Da li je baš uvek bez razloga ?!

14 коментара:

  1. IH, uz boju očiju? Valjda se slaže uz boju glasa.

    Lepo mi je ovo što vidim a u KV su od pre nekoliko godina počeli da oslikavaju zgrade, tj. neki zid, obično frontalni, da dodaju detalje tog tipa, što se meni baš sviđa. Kod nas to može, jer takva je gradnja, dok u zemljama sa nekom tradicionalnom, prepoznatljivom arhitekturom, to ne ide.

    I da, sećam se bobardovanja pomenute ambasade. Ostao mi je u sećanju Kinez, koji na pitanje novinara odgovara: "A! Šta?".

    ОдговориИзбриши
  2. Kreativnost nema granice.
    Sećam se jednog grafita, tamo negde preko puta Kineza, bio je veliki raznobojan crtež, ali i natpis, ogromnim slovima: Miloše, sine, dođi kući na večeru!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahahahha...znam za taj ! Inače, taj deo je ceo iscrtan grafitima, ali na betonskom zidu (ogradi) koji deli ulicu od dvorišta fabrike IMT.

      Избриши
  3. Ja, kao obozavalac i postivalac street arta, mogu samo da kazem - pustite decu da se zabavljaju bojama pa ce nam svakodnevica biti bar malo sarenija!

    ОдговориИзбриши
  4. jako lijepo.
    umjetnici su sebi našli veliko platno.

    ОдговориИзбриши
  5. Zato sam ja zajlubljena u Berlin - prepun je originalnog street arta, koji i najobicniju i najdosadniju ygradu pretvara u pravo remek delo. I secam se svog komentara "eh da kod nas ovako dozvoljavaju da se umetnici izraze, koliko bi nam lepsi gradovi bili".

    ОдговориИзбриши
  6. Slažem se sa tobom draga, a i sa ostalima. U ovom gradu ima mnogo kreativnih mladih ljudi koji bi od svake ograde, zida ili zgrade mogli da naprave nešto lepo i autentično. Ali pitanje higijene je stvarno veliki problem u gradu... I ne zavisi samo od javnih službi, već najviše od nas samih. Ali nismo mi jedini. Danas sam na Gazeli videla slovence kako bacaju smeće iz auta kroz prozor... Valjda ih naša nečistoća inspiriše da budu isti kao mi... Ne znam, ali znam da je lepota Beograda zakopana ispod razbacanog smeća, da se zelenilo jedva nazire ispod ukrasa od plastičnih kesa i da samo os nas zavisi da li će i kada opet ugledati svetlost dana.

    ОдговориИзбриши
  7. Naravno da nije bez razloga...Danas sam baš o tome razmišljala,dok je vetar fijukao ulicom,nosio lišće,kotrljao plastične flaše..a jedna od desetina kesa koje su letele zamalo mi se nije prilepila za lice...

    ОдговориИзбриши
  8. Nisi ti buntovnik bez razloga, naprotiv, sve što kažeš potkovano je debelim razlogom.
    Čudna smo mi nacija...kolektivna (ne)kultura nam je na zavidnom nivou, kao i (ne)svest o očuvanju životne sredine...A o tome da ćemo jednom biti kao Japan, možemo samo da maštamo.
    Nominovala sam te za nagradu Liebster blog award, verovatno znaš o čemu se radi, ali samo da ti javim da mislim na tebe :)
    http://unikatea.wordpress.com/2014/02/12/liebster-blog-award/

    ОдговориИзбриши

Hvala što ste ostavili komentar.