уторак, 28. мај 2013.

SUNCOKRET - BILJKA SREĆE



Ovo nije jedan od onih "kreativnih" postova. Ne, ne manjka mi ni mašte, ni ideja !!!
Danas želim da svima Vama koji ovo čitate, poklonim po jedan cvet SUNCOKRETA! U ovoj "bašti" u koju ste namerno ili slučajno zalutali ga ima na pretek. Slobodno uzmite jedan, koji god bilo, pa ga zadržite ili poklonite nekom.....kažu -  ZA SREĆU !!!
Mojim kreativcima možda donese još nešto - INSPIRACIJU !!! Nije da im manjka, daleko bilo, ali od ovog viška glava neće da boli :)))



Suncokret je biljka besmrtnosti, pripada planeti Sunca, astrološkom znaku Lava, elementu Vatre i simbolu Duhovnosti. U Hrišćanstvu je simbol Božije ljubavi i predstavlja nepokolebljivu veru da vodi dušu do najvišeg duhovnog nivoa. 


Žuta boja ovog cveta se smatra simbolom vitalnosti i inteligencije. U tarotu ona označava kartu Sunce. Ako Vam je izvuče gatara na vašaru, znajte da Vam je donela zdravlje, plodnost, mudrost i sreću . Odlična karta !!!


Ukoliko ste tužni latice ovog cveta ubacite u kupku. Osim što lepo izgleda na vrhovima bogate pene pod svetlošću sveća, kažu da sigurno donosi radost i sreću. A ukoliko ste željni istine, stavite cvet suncokreta pod krevet i kroz snove će Vam sve biti objašnjeno . 


Nekada su naši preci, kada nije bilo savremene medicine,  nosili ogrlice na kojima su bile nanizane njegove semenke. To ih je čuvalo od velikih boginja. Moćan cvet !!! :)

Leči i depresiju !!! Kažu da osobe sklone ovom psihološkom stanju treba da nose i uvek budu u blizini suncokreta. On će im, kažu isti, upotpuniti prazninu koju osećaju i poboljšati stanje duha, a između ostalog rasteruje lošu energiju.


Čak su Indijanci obožavatelji ovog cveta. Koriste ga u letnjim festivalima kao simbol žetve. Oni veruju da im ovaj cvet donosi vitalnost, energiju i plodnost. 


U Kineskoj tradiciji ovaj cvet označava dug život, snagu i sreću, ali devojke u Kini ovaj cvet koriste za još nešto - prizivanje mladoženje !!! Bace tri semenke iza leđa i koga prvog sretnu - to je taj !!! Hmmmm.....da li je baš pametna ta ideja. Ovde bi trebalo da stoji upozorenje : " Nemojte to pokušavati kod kuće !!!" :)))))


Ovo je cvet duhovnog rasta, fleksibilnosti i mogućnosti. Simboliše bogatstvo i ambiciju !!!


Suncokret se uvek okreće prema Suncu tako da simboliše i duboku odanost, postojanost, snagu i toplinu.


Ovaj cvet retko poklanjamo jedni drugima, a posle svega ovoga treba razmisliti o tome. Njegova simbolika u svim kulturama je poprilično moćna i vezuje se za najvrednije životne vrednosti : zdravlje, plodnost, dugovečnost, mudrost, sreću...


Neki od Vas su voleli ovaj cvet i bez mnogo informacija o tome šta on predstavlja i znači. Verujem da će ga zavoleti još više, a oni koji su na njega gledali kao izvor ulja i grickalicu uz neki film....mislim da će ga više poštovati.


Možda će ga neki posaditi u svojim baštama, neki iskoristiti njegove motive za dekoraciju stana ili kuće, nekima će pasti još neka ideja na um i sigurno je da ćemo svi zajedno u budućnosti potpuno drugačije doživljavati ovaj prelep i moćan cvet.


Nešto mislim....možda nije slučajno što sam započela ovu seriju postova inspirisana cvećem baš sa SUNCOKRETOM. Da li je to ono moje "šesto čulo", sreća, slučajnost, zrno mudrosti,....? Nije ni bitno, bitno je da je ipak našao svoje počasno mesto na stranicama mog bloga i Vaših ekrana u koje upravo gledate. Možda nam donese bar jedan mali deo svega onoga što simbolizuje. 


Kao što rekoh na početku - uberite neki od cvetova iz ove moje bašte, pa razmislite da li ćete ga zadržati ili pokloniti !!! 
Ja Vam ih poklanjam !!!

12 коментара:

  1. Ja bih jedan suncokret cupcake i ovog malisu sto me tako pametno gleda :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Užeću svakako. Nekoliko. Zadržaću i za sebe a i pokloniću, naravno.

    ОдговориИзбриши
  3. Prošli post sa suncokretima me je oduševio, a i ovaj:))Svakako uzimam psića i suncokrete:)))Hvala draga!

    ОдговориИзбриши
  4. ja uzimam ideju za loptu od suncokreta!
    odoh zasaditi suncokrete, već kasnim....
    pozz

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala ti,divni su...u kom god obliku i ambijentu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jesu, mada...meni...uvek prvo privuku pažnju kolači, pa sve ostalo :)))) Šta ću!? :))) Moj favorit je uvek, ali uvek - prva slika ;)

      Избриши
  6. Kolko informacija! Dobro si to napisala. Ja bih suncokrete u buketu, sa sokom i marelicama:) Pa čemo popričati, popiti sok i pojesti marelice skupa :)

    ОдговориИзбриши

Hvala što ste ostavili komentar.