четвртак, 30. мај 2013.

LJILJAN


Ljiljan je zbog svoje veličine, lepote i opojnog mirisa oduvek bio cenjen cvet. I on ima svoju legendu i svoju simboliku. Legenda kaže da je ljiljan nastao od kapljica mleka vrhovne boginje Here koje su pale na zemlju kada je dojila svoga sina Herkula. Svaka boja ovog cveta ima svoju simboliku, pa tako beli označava nevinost i čistoću duše i srca, žuti neistinu i obmanu, ljubičasti povratak sreći !!! Vrlo često se koristi na venčanjima jer simbolizuje odabiranje voljenog bića.

Nisam došla do svog omiljenog cveta, ali sam vrlo blizu njega. Ljiljan je sigurno jedan od onih koji jako volim zbog očaravajućeg mirisa i to u svim bojama !!! Odprilike u ovo vreme cveta ili se bar sprema da to učini, pa se rascvetao na mojoj staklenoj vazni. Jutros su baš na njoj leptirići sušili svoja, rosom okupana krila na suncu koga .... nema !!! Valjda su zbog toga, mučeni, pozeleneli....












I kao što to uvek biva, pošto ne volim da besposlena sedim dok čekam da mi se nešto osuši, a sušilo se svašta nešto,  napravih i mali set - šolja za kafu i ukrasnu kesu. Pa,....slatko je !!! Uskoro će neki rođendani, a sa svojom simbolikom ljubičastog ljiljana biće odličan poklon :))) 
Može?!




16 коментара:

  1. Da, i meni je ljiljan jedan od lepših cvetova, a jedva čekam da vidim koji ti je omiljeni. Jako lepo si sve napravila, posebno mi je za oko zapala kesica, valjda zbog čipke, a leptiri su se odlično uklopili i bolje što su zeleni, savršena kombinacija je ispala.
    P.S. Mnoooogo mi se dopada tvoj novi izgled bloga, nikako to da ti napišem, valjda zato što me ostavlja bez reči.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kada mi komentar stigne sa one strane duge - ja procvetam kao ovaj ljiljan :) Još kada je ovako pun komplimenata, malo mi je ceo buket. To je samo zato što me oduševljava tvoja savršena preciznost i pedantnost. Mogu ti reći da si mi stalno u glavi kada nešto pokušam da "zamažem" :))))

      P.S. Ako si primetila....a sigurno jesi...ostala sam sama...pa se više "vidim" JA, nego nas DVE. A i Vesna je pomalo "kriva". :)))) Šalim se, ali se ne šalim kada kažem da je svaka od Vas imala VELIKOG uticaja na mene i moj rad. Hvala Vam na tome :*

      Избриши
  2. Ala ti štancuješ ove rukotvorine...kao mašina.Sve je lepo,ali poklon set oduševljava,boje su divne..Pozdrav!!!;))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)))) Za ovu nedelju samo dve, a ako potraju ove sportske aktivnosti i praćenje raznih sportskih događaja na sva tri televizora i rezultata na kompu ja mogu da otvorim još jednu radnju!!! Znala sam da će mi se to desiti čim sam saznala da mi je i drugo dete - muško !!! :)))
      Dođem kući sva smoždena i šta drugo da me opusti, jer na spavanje zaboravim iz topa od silnog psovanja sudija i više nego glasnog objašnjavanja gde ko da stane i odakle da primi loptu. Ko da ih čuju ?! :)))

      Избриши
  3. Odlican je sete. A ljiljani su i meni njedno od omiljenog cveca.Dugo su bile kale, ali su mi sad nekako izdjikane.. A ljiljan je klasika koje se ne gasi. I taj njihov miris, mmmm

    ОдговориИзбриши
  4. odličan rad, ova vaza! i sve ostalo ( ne možeš čekati da se osuši haha).
    uskoro će procvjetati bijeli ljiljani, samo da se vrijeme poboljša...

    ОдговориИзбриши
  5. Može, naravno! Prelepe su!

    Kod mene se još nije rascvetao. To bude oko mog rođendana, znači, posle 20. juna. Imam samo narandžasti ljiljan, a sviđa mi se i beli, orijentalis, ali me neće, pa me neće... Džaba on neće, moraće jednog dana. A kad se to desi, odmah objavljujem sliku, jer je prelep!
    I jedva čekam da saznam koji ti je omiljeni cvet. Možda amarilis?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno da objaviš i narandžasti i beli....jedva čekam... sad skakućem pored kompa, gledaju me kroz izlog neki prolaznici i nešto se smeškaju...ulepšala sam im dan :))))
      He, he.... nije...ali...blizu si :))))))

      Избриши
  6. Pa šta da ti kažem draga, osim da si nadmašila samu sebe! Komplet je predivan, zaista!!! Ako sam ja ta Vesna koja je uticala na novi izgled tvog bloga, jako sam srećna i ponosna. Ako nisam, nema veze... šmrc...
    Sigurna sam da ćemo od tebe još svašta videti i naučiti, pa ne bi bilo loše da nam daš tutorijal za ovaj ručni rad sa vazom i hrpom slatkih dodataka.
    Pusa i zagrljaj!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao draga, hvala ti punoooooo... :*
      Naravno da si ti ta Vesna,... ima li još neka ?! :)))) Ako i ima, ona sa ovim nema nikakve veze....gde treba da potpišem?....:)))
      Hoću !!! Hvala još jednom i ljubimmmmmmm :*

      Избриши
  7. Kao i uvek kod tebe je bas mirisno,kad ne mirisu kolaci onda cvece. :))) Svaka cast za uradjene poklone.Ali ovaj bokal zagledam vec 15 min.Salvetu i lepljenje sam skapirala ali ove leptirice....Jesu li od stakla?Kako stoje?Divno je.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala jagodice moja, ali i kod tebe miriše - na ruže i to crvene :)))
      Leptirići su od plastike, a stoje uz pomoć super-lepka !

      Избриши
  8. Ljiljan je MOJ cvijet:)))))) Buket na vjenčanju bio mi je od ljiljana:))Prvi puta čujem, ako je buket na vjenčanju načinjen od ljiljana da simbolizira odabir voljenog bića,he,he,he...Morat ću svom voljenom biću to ispričati:))) Zato mu valjda sve i opraštam iako se prečesto naljutim na njega:)Ova vaza mi je predivna,neobična,svaka čast...Nego ,onaj buket na početku mi je nešto savršeno:em ljiljani em narančast!!!! Jel znaš kako ga napraviti ili kupiti ili nešto već?!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao draga, pa gde te nađe !!! :))))
      Narandžasti ljiljani imaju svoju simboliku i kada ti ih neko pokloni, želi da ti kaže nešto kao : "Gorim za tobom !!! " :)))
      Ljiljani su zaista moćan cvet i samo zbog tebe jedan novi post danas popodne.
      Inače, mogu se kupiti... moj suprug ih uvek negde "iskopa" ! :))))

      Избриши

Hvala što ste ostavili komentar.