петак, 31. мај 2013.

LJILJAN - RAJSKI CVET



Ljiljan predstavlja simbol beskrajne lepote, sreće, čistoće, devičanstva, bezgrešnosti i spasa. Često se koristi na venčanjima, jer po biblijskom predanju simbolizuje biranje voljenog bića, pa je u tom kontekstu  više puta pomenut u Svetom pismu.



Poreklom je iz Egipta, gde se smatra simbolom lepote i vladarskog dostojanstva. Jedno vreme su ga čak smatrali svetom biljkom koja pripada nebeskim vladarima i bogovima. Kao takav, poštovan je u svim zemljama istočnog Sredozemlja, Bliskog i Srednjeg istoka. Cveta u kasno proleće i početkom leta. To mu dođe....pa sad :))))



I u Rimskoj, kao i u grčkoj mitologiji ga povezuju sa vrhovnim boginjama i višku  njihovog mleka koje je, dok su dojile svoje sinove, sa neba palo na zemlju. Od jednog dela tog mleka su nastale zvezde u  našoj galaksiji, koja baš zbog toga nosi naziv Mlečni puti, a od drugog prelep cvet opojnog mirisa koga mi zovemo LJILJAN.





Kinezi imaju mnogo naziva za ovaj cvet, ali ga najčešće zovu "Wong Yu" što u prevodu znači
 "Zaboravi na sve brige"
 i poklanjaju ga onima koji dugo na svom licu nisu imali širok i iskren osmeh.



U hrišćanskoj ikonografiji beli ljiljan je najčešće pominjan kao cvet Device Marije jer simbolizuje njeno bezgrešno začeće i nevinost. On označava i Vaskrsenje, pa se s toga često može pronaći u domovima za vreme proslava Uskrsa u vidu belih buketa.




Ima ih gotovo u svim bojama, od jednobojnih do kombinacije dve ili tri boje. Beli simbolizuju majčinstvo, čednost. nevinost,... Spajaju simboliku vode sa simbolikom meseca i snova, a kad ih dobijete na poklon,  to znači da Vam se darodavac divi i poručuje :
 "Divno je biti sa tobom" !!!




"Gorim za tobom"
 je poruka koju Vam šalje darodavac narandžastih ljiljana, dok žuti ima malo drugačiju verziju poruke, nešto kao 
" Znam da si me lagala, a možda i varala",
 Sa ljubičastim neko Vam želi svu sreću ovog sveta za novi početak.


A ja ?! 
Ja Vam svima želim što i sebi !!! 
Puno zdravlja, sreće, smeha, ljubavi i pameti !!!  
Pa u to ime, daj da malo okusimo ove fenomenalne svadbene, bele torte. Ipak, ljiljani su cvet koji se najčešće koristi za taj radostan dan. Gde ima torte ima i šampanjca, pa,......
ŽIVELI !!!

10 коментара:

  1. Divno,divno,divno:))Sada tek vidim koliko o ljiljanima malo znam...Cijela mi kuća miriše na božanski miris ljiljana nakon ovog tvog divnog posta:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kažu da iskreno voliš nekog ili nešto, kada ne znaš - zbog čega :))))
      Ah taj miris.....

      Избриши
  2. Kako su prelepi ovi buketi i aranžmani...a što kaže Sonja,o simbolici nisam imala pojma...Volim crvene,tj.borde u kombinaciji sa tek ponekim belim..;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Oduvek sam volela mitove, bajke, legende, skrivene poruke i simbole, a kad povežeš priču.... možda nije sve jasnije, ali je u ovom slučaju - mirisnije :))))))
      Crveno - bela kombinacija ?! Hmmmm.....ima li skrivene simbolike ? Ima draga, ima....;))))))

      Избриши
  3. I ja mislim da je, zaista, božanski. tako i izgleda, ma koje bio boje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedva čekam tvoje !!! Ne zaboravi da ih slikaš! Ima da ti se na glavu popnem dok ne postaviš slike :))))))

      Избриши
  4. Prekrasan cvet i divan post draga, zaista sam uživala. Inače ja preferiram beli (baš čudno, zar ne?) ali i u drugim bojama. Dobra strana mu je što zaista može dugo da traje u vazi i da ukrasi dom na najlepši mogući način.
    Živa ti nama i vesela bila!
    Pusica!

    ОдговориИзбриши
  5. koje krasne slike! nikad nisam o ljiljanima razmišljala na taj način :)
    pozz

    ОдговориИзбриши

Hvala što ste ostavili komentar.