понедељак, 13. мај 2013.

KAKO NAPRAVITI OBELEŽIVAČ STRANICA ZA KNJIGE


U poslednje vreme retko koja knjiga, koja je aktualna za čitanje, ima onu malu, čvrstu pantljiku sa kojom možete obeležiti stranicu na kojoj ste stali kod čitanja. Pa,.... i to Vam baš nije mnogo od koristi ako knjigu delite sa još nekim. Recimo...sa nekim od ukućana ili  koleginicom na poslu. Često, u tim slučajevima, stavljamo među listove knjige parče papira sa svojim imenom, ali...lepše je sa obeleživačem. Ponekad, on može da bude  lep dodatak uz glavni poklon,... kao što je recimo - KNJIGA !!! Kako će on izgledati, zavisi od mnogo čega. Pre svega od Vaše umešnosti, mašte, teme koju obrađuje sama knjiga, osobe kojoj poklanjate, mogućnosti,...Ovom prilikom ću Vam pokazati kako je lako napraviti par zanimljivih obeleživača, a Vi razmislite o tome da li ćete neku ideju iskoristiti u budućnosti.



I predlog - GOSPODIN NOSONJA ( namenjen, pre svega deci)

Potrebno je parče kartona i iskorišćeno "spremište" za lekove. Na kartonu, dimenzija 13 x 5 cm, iscrtajte "nos" veličine 7 x 2 cm. Na papir oblika osmice zalepite platične "kućice" za lekove, a predhodno u njih stavite nešto malo crno ( može i biber u zrnu). Sve zajedno nalepite na karton i isecite skalperom "nos" Gospodinu Nosonji. Još malo ga dodatno ukrasite po želji i nahođenju i ON je spreman da nabije nos u knjigu.





II predlog - KRAVATA ( logično - za njega)

Ovde Vam je potrebno parče hamera koje je za 2 cm duže od parčeta kartona. Zalepite jedno za drugo i prosecite hamer sa strane kao na slici. Savijete hamer u "kragnu" od košulje, docrtate kravatu i prosecite je skalperom. U ovom slučaju poslužiće za još nešto osim za ukras i "gušenje".







III predlog - SRCE ( nešto i za nju, mada...može i za njega.)

Dva indentična srca od kartona i hamera zalepite po ravnim ivicama, ostavite ih da se malo prosuše, pa ih ukrasite po želji. Ne znam koliko će neko pored ovakvog srca biti koncentrisan na knjigu, ali znam da će pre i posle svakog čitanja iste, sigurno poslati bar jednu kratku SMS poruku svom voljenom biću ;)







19 коментара:

  1. Odlična ti je ideja..Posebno kako si iskoristila prazne spremnike lijekova za izradu očiju ..Ideja s nosom mi je originalna:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Nosonja je super lik :D Mnogo mi se dopadaju sve ideje. Jednostavno je za pravljenje, lepo i korisno.

    ОдговориИзбриши
  3. Pogodila si da ne bih mogla da se skoncentrišem na knjigu uz ovo srce:))Kravatu bih sa oduševljenjem poklonila muškima,a i nosonja je dobar,muškarčina prava :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I tako...žene ipak vole muškarce sa malo većim nosem. :))))))) Hvala, Sandra ! :*

      Избриши
  4. Ideja za oci - prosto genijalno!!! Ja dobila zeleni heklani sa detelinicama pa ga zasad ne menjam :))

    ОдговориИзбриши
  5. Dobre su ideje, naročito ovo srce. Volim stvari koje su, kako bih rekla, obično-neobične. Danas sam to napisala na Natašinom blogu. To je jedan od mojih načina klasifikacije i koristim ga kad znam šta hoću, ali ne umem da objasnim ili obrnuto. Sve u svemu označava nešto jednostavno a efektno, moćno...

    Tako je i sa obeleživačima za knjige. Mislim da su lep poklon i da pružaju dosta mogućnosti kad je u pitanju izražavanje kreativnosti. Na školskoj radionici jedan od zadataka, bio je da deca naprave obeleživač za knjigu. Svaki je bio različit, u jednoj grupi, a u drugoj, radili su ih sa motivom narodne nošnje.
    U svakom slučaju mislim da je to nešto što svima treba i da bi bilo dobro da ih imamo uvek pri ruci, da steknemo naviku da tako obeležimo dokle smo stigli, umesto da to radimo na bilo koji drugi način, tim pre što si nam pokazala da to nije teško napraviti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sa motivima narodne nošnje ?! Predivno !!!
      Školske radionice su sjajna stvar, ali bi bilo jako dobro kada bi i mame pravile, u što većem broju, male kućne radionice. Naime, kada je rođendan nekom školskom drugaru ili drugarci zajedno sa decom naprave nešto interesantno, malo i lepo ( poklon kutiju, obeleživač, pernicu,šnalicu, gumicu, komad nakita, ukrase šolju...) Zamisli kakav bi efekat takav rad imao na decu, njihovu kreativnost, odnos prema okolini, roditeljima, društvu i prema sebi u krajnjem slučaju....treba razmisliti o tome :)

      Избриши
    2. Treba, ali nisu svi zainteresovani.Neko misli da ne ume, neko da ne može, neko, jednostavno, ne želi...

      Ja vodim radionicu u našoj školi, svakog petka. Volonterski, naravno, ali to niko nije tražio od mene. Sama sam htela, jer sam videla da deci baš to fali. I lepo nam ide...

      Избриши
  6. Odlični su draga! Kreativni, originalni, preslatki!!!
    Suuuuper!!

    ОдговориИзбриши
  7. Odlična ideja, mislila sam da sam već vidjela sve moguće obilježivače, ali sam se prevarila. Ovi su mi novost i jako su simpatični.

    ОдговориИзбриши
  8. O, kako domiselna kazala za knjigo. Krasna so.
    Lp Danica

    ОдговориИзбриши
  9. Pozdravljena,

    gledam tvoj blog - mnogo mi se dopada!! I ova ideja sa očima, hvala ti puno :) nikada nisam još kupila plastične oči, jer mi nekako nisu stale na stvari koje izradimo sami. Evo, sad ova tvoja ideja! Super si, lepo te je čitati :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedno veliko hvala na lepim rečima i mnogo, ali mnogo mi je drago da sam Vam rešila jedan mali problem. Čitamo se ! :)))

      Избриши

Hvala što ste ostavili komentar.