понедељак, 25. фебруар 2013.

WABI SABI - drugačije poimanje estetike

Svi oni koji prate našu facebook stranu su već upućeni u ovaj način uređenja doma. Neki od njih su se više zainteresovali od ostalih, najviše zbog svoje kreativnosti i ljubavi prema prirodi, životu, opuštanju,... neki su čak godinama preferirali taj stil kao svoj, davajući mu pogrešna imena i bili vrlo iznenađeni da tako nešto postoji još od 15-og veka. Zato smo odlučili da nešto više o svemu tome napišemo i na našem blogu jer će umetničke duše ovo vrlo zainteresovati...

Wabi Sabi je tradicionalno japansko poimanje estetike i jednostavnosti. Filozofija te estetike se bazira na slavljenju nesavršenosti, stanju u kojem nemajući ništa imate sve. Umetnost u kojoj se izražava nesavršenost lepote se pojavila još  u 15-om veku kao neka vrsta bunta prema tada dominatnom kićenom stilu. Dom treba da bude mesto za opuštanje i meditaciju.



WABI je oblik savršene lepote koja se ogleda u prirodnoj nesavršenosti i asimetrijom.
SABI je oblik lepote koja dolazi sa procesom starenja, kaošto je rđa, mahovina, patina na bronzi...
Wabi Sabi nas uči kako da zaboravimo potrebu za savršenstvom i usresredimo sa na lepotu stvari onakvih kakve jesu.



Karakteristika ove estetike je u asimetriji, hrapavosti, jednostavnosti, skromnosti, intimnosti. Nameštaj treba da bude nelakiran i neobojen, a podne podloge od punog drveta. Boje u Wabi Sabi-ju su uglavnom zemljane, sve nijanse zelene, čokoladno smeđe i pepeljasto sive, mada ćete videti i mnogo bele, uglavnom na zidovima i tkaninama.



Kako je ovde suština uspostaviti kontakt sa prirodom, tako je najbolje odlučiti se i za posude od prirodnog materijala poput drveta ili keramike. Za rasvetu je najbolje koristiti sveće, male lampe i sve svesti na neko ambijentalno svetlo, dok na golim podovima treba postaviti prostirke od prirodnih materijala. Prilikom nameštanja svog životnog prostora treba uneti deo sebe i svog stila. Zato krenite u izradu vlastitih slika, okvira ili detalja koji će Vaš dom učiniti toplijim, veselijim i Vašim !!!



Ukoliko smo Vas zainteresovali i želeli bi da s' vremena na vreme dobijete neku od ideja putem slika o ovom načinu uređenju svoga doma, lajkujte našu Facebook stranu, jer svakodnevno pored nekih drugih zanimljivih stvari objavljujemo fotografije Wabi Sabi stila.







2 коментара:

  1. Lepa pričica draga... a i poučna takođe! Hvala što si svoje znanje podelila sa nama! :)
    Srdačno,
    Vesna

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu, ja treba da zahvalim tebi !!! Naime, tvoj post " Rustično i moderno zajedno. Zašto da ne?" me je inspirisao da napišem nešto više o ovome, ali mi je trebalo malo vremena da prikupim materijal. Zato, hvala na tome što si mi upalila lampicu i naterala da ponovo prekopam po starim fajlovima i pronađem neke nove. Ljubim !!!

      Избриши

Hvala što ste ostavili komentar.