четвртак, 8. новембар 2012.

RAVNA SUKNJA - KROJ

Koliko se puta Vaša potraga za običnom, ravnom suknjom, bez ikakvih dodataka i ukrasa završavala neuspehom ? Verovatano milion!!! E, pošto nismo našli gde bi mogli da kupite takvu suknju, a da konfekcijski broj u ponudi  nije manji od 42, odlučili smo da Vas malo podučimo kako bi je sami sašili. Jedan od najjednostavnijih krojeva je upravo ovaj i ne bi trebalo da Vam pravi nikakav problem.



Prvo uzmite mere:
- Obim pojasa ( samim tim određujete dubinu suknje)
- Obim bokova (tamo gde ste najširi)
- Razmak između pojasa i bokova (gde ste se merili)
- Dužina modela ( u ovom slučaju suknje)

Sad kad imate mere, digitron i olovku u ruke i počnite da šarate po papiru.

PREDNJI DEO SUKNJE

Skoro sve linije su Vam prave i treba Vam ravan lenjir. Jedina kriva linija je na bokovima i ako nemate krivuljar poslužite se ivicom neke već gotove suknje koja Vam dobro stoji. Obim pojasa delite sa 4 pa mu dodajete 3cm za ušitak i 2cm za ivicu. Obim bokova takođe delite sa 4 i dodajete samo 2cm za ivicu. Ušitak je napred 11cm i nemojte ga seći već dobro prepeglajte kada ga napravite. Na dužinu modela se dodaje 1,5cm za gornju ivicu šava i 2cm za porub.

ZADNJI DEO SUKNJE

Na zadnjem delu suknje postupak je isti, osim što se dodaje po 4cm za bočne ivice i ušitak je nešto duži, 13cm.

POJAS NA SUKNJI

Za širinu pojasa od 2cm treba Vam traka širine 5cm. Ako želite da Vam bude nešto širi možete ga slobodno povećati. Što se tiće njegove dužine, na obim pojasa dodajete samo 5cm. Po 1cm za šav i ostalo prelazi kako bi mogli da zakopčate suknju na dugmence. Pametnija varijanta jer Vam tako rajsfešlus duže traje i ne otkopčava se lako.

POSTAVLJANJE KROJA NA MATERIJAL

Prednji deo suknje postavljate na preklop materijala duple širine, dok zadnji deo stavljate na sastav. Pojas na donji deo poprečno ( da Vam se ne bi teglio i razvlačio). Ovakav način postavljanja materijala Vam daje najveću uštedu materijala.
1. operacija : sastavite zadnji deo tako da ostavite mesta da prišijete rajfešlus i napravite šlic. Odmah nakon raspeglavanja sastava to i uradite jer će Vam kasnije biti mnogo teže.
2. operacija: sastavite prednji sa zadnjim delom i opet raspeglajte sastave.
3. operacija: našite pojas
4. operacija : porubite suknju

Нема коментара:

Постави коментар

Hvala što ste ostavili komentar.