понедељак, 19. новембар 2012.

MALA ŠKOLA ŠMINKANJA by JOVANA BOŽILOVIĆ

Lako je ulepšavati mlada, zategnuta lica kojima iskreno i ne treba baš nešto puno "dorade", pa reći  - ja znam da šminkam !!! Ajde ti to uradi sa starijom, zrelom i problematičnom kožom pa se onda pohvali. Između ostalog, to je jedan od glavnih razloga zbog koga jedan deo žena tokom vremena prestane da se na taj način  brine o sebi. Često znaju da to prepišu mnogo čemu drugom, dok se pravi razlozi kriju najpre od njih samih, pa onda i od drugih. Budimo iskrene - treba nam mnogo više vremena, preparata, umeća i naravno kvalitetnija šminka. Umesto tog "kvalitetnija" smo mogle da napišemo i skuplja, ali...podrazumeva se. Ako ne znaš šta je dobro ti pogledaj šta je skupo i sve ti samo govori.

Imamo godina koliko imamo i svaka je na našem licu ostavila neki trag. To nije razlog da se stidimo sebe i svojih bora, kapilara, fleka, pega i ostalih novonastalih promena, ali ne treba ni da se zapostavimo. Pre svega zbog sebe, a onda i zbog drugih. Šminka ne služi samo da nas ulepša, učini sigurnijima, prikrije neke naše nedostatke, godine, već je šminkanje i stvar kulture, ličnog stava. Iako toga nismo svesne, ipak drugačije se komunicira sa ženom koja se nalazi sa one strane šaltera, pulta ili stola koja je namirisina, doterana, našminkana i očešljana.

Da sve to i nije tako strašno, i da se što šta može samo treba da se HOĆE, pokazaćemo ličnim primerom. Barbara nema problem da je neko vidi "ogoljenu", bez trunke šminke i bez dorade u fotošopu, tako da će ona ovaj put biti "zamorče". Ona ima jako problematičnu kožu lica sa dosta ispucalih kapilara i fleka koji se jako teško pokrivaju, a povrh svega i spuštene kapke koji čine da joj pogled deluje malo tužan. Zato smo pozvali našu Jovanu Božilović da nam pokaže par trikova.

PRE I POSLE

Pošto je vreme Slava, odlučili smo da Jovana "uradi" večernju šminku, odnosno da Barbaru malo "jače" našminka. Frizura ovde nije bitna, jer ćemo o njoj neki drugi put, sada vodimo brigu samo o šminkanju. Pa krenimo redom:

KORAK PO KORAK 
- Prvo čišćenje lica i nanošenje odgovarajuće kreme.
- Zatim nanosimo puder i korektor. Popunjavamo obrve kako bi ih malo istakli.
- Krećemo sa nanošenjem senki od najtamnije ka najsvetlijoj. Pažljivo ih sjedinjujemo ali vodimo računa da se svaka boja na svoj način iskaže.
- Nanosimo krejon/ajlajner, mažemo maskaru, stavljamo veštačke trepavice ( ko voli ). Nisu ništa komplikovano i neugodno, verujte.
- Malo bronzera i/ili rumenila, nude (prirodna) boja na usne.... I gotovo!

Najviše vremena ode na samu pripremu, odnosno nanošenje pudera i korektora. Treba biti strpljiv i voditi računa da se ravnomerno nanese i dobro upije. Sve ostalo ide mnogo brže i jednostavnije, pogotovu kada se izveštite. Dotle,.... probudite devojčicu u sebi i igrajte se! Isprobajte sve, čak i ono što ste mislili da Vam nikako neće stajati. Možda iznenadite sebe, a možda i druge !!!

P.S. Ukoliko Vam ipak treba pomoć i mislite da niste spremni da to uradite sami, Jovana Vam je na raspolaganju. Možete je pronaći na blog-u, facebook-u ili joj pošaljite mail.

3 коментара:

  1. Svaka čast i Jovani i Barbari. Jovani za umeće i talenat, a Barbari za hrabrost. Ja se nikad, ali nikad i još jednom nikad ne bi slikala bez trunke šminke na sebi. Drugačije nije moglo... Puno pozdrava od vaše Mile.

    ОдговориИзбриши
  2. svaka cast na nevjerovatnom makeoveru! makeup je super!

    ОдговориИзбриши

Hvala što ste ostavili komentar.