понедељак, 19. новембар 2012.

MALA ŠKOLA ŠMINKANJA by JOVANA BOŽILOVIĆ

Lako je ulepšavati mlada, zategnuta lica kojima iskreno i ne treba baš nešto puno "dorade", pa reći  - ja znam da šminkam !!! Ajde ti to uradi sa starijom, zrelom i problematičnom kožom pa se onda pohvali. Između ostalog, to je jedan od glavnih razloga zbog koga jedan deo žena tokom vremena prestane da se na taj način  brine o sebi. Često znaju da to prepišu mnogo čemu drugom, dok se pravi razlozi kriju najpre od njih samih, pa onda i od drugih. Budimo iskrene - treba nam mnogo više vremena, preparata, umeća i naravno kvalitetnija šminka. Umesto tog "kvalitetnija" smo mogle da napišemo i skuplja, ali...podrazumeva se. Ako ne znaš šta je dobro ti pogledaj šta je skupo i sve ti samo govori.

Imamo godina koliko imamo i svaka je na našem licu ostavila neki trag. To nije razlog da se stidimo sebe i svojih bora, kapilara, fleka, pega i ostalih novonastalih promena, ali ne treba ni da se zapostavimo. Pre svega zbog sebe, a onda i zbog drugih. Šminka ne služi samo da nas ulepša, učini sigurnijima, prikrije neke naše nedostatke, godine, već je šminkanje i stvar kulture, ličnog stava. Iako toga nismo svesne, ipak drugačije se komunicira sa ženom koja se nalazi sa one strane šaltera, pulta ili stola koja je namirisina, doterana, našminkana i očešljana.

Da sve to i nije tako strašno, i da se što šta može samo treba da se HOĆE, pokazaćemo ličnim primerom. Barbara nema problem da je neko vidi "ogoljenu", bez trunke šminke i bez dorade u fotošopu, tako da će ona ovaj put biti "zamorče". Ona ima jako problematičnu kožu lica sa dosta ispucalih kapilara i fleka koji se jako teško pokrivaju, a povrh svega i spuštene kapke koji čine da joj pogled deluje malo tužan. Zato smo pozvali našu Jovanu Božilović da nam pokaže par trikova.

PRE I POSLE

Pošto je vreme Slava, odlučili smo da Jovana "uradi" večernju šminku, odnosno da Barbaru malo "jače" našminka. Frizura ovde nije bitna, jer ćemo o njoj neki drugi put, sada vodimo brigu samo o šminkanju. Pa krenimo redom:

KORAK PO KORAK 
- Prvo čišćenje lica i nanošenje odgovarajuće kreme.
- Zatim nanosimo puder i korektor. Popunjavamo obrve kako bi ih malo istakli.
- Krećemo sa nanošenjem senki od najtamnije ka najsvetlijoj. Pažljivo ih sjedinjujemo ali vodimo računa da se svaka boja na svoj način iskaže.
- Nanosimo krejon/ajlajner, mažemo maskaru, stavljamo veštačke trepavice ( ko voli ). Nisu ništa komplikovano i neugodno, verujte.
- Malo bronzera i/ili rumenila, nude (prirodna) boja na usne.... I gotovo!

Najviše vremena ode na samu pripremu, odnosno nanošenje pudera i korektora. Treba biti strpljiv i voditi računa da se ravnomerno nanese i dobro upije. Sve ostalo ide mnogo brže i jednostavnije, pogotovu kada se izveštite. Dotle,.... probudite devojčicu u sebi i igrajte se! Isprobajte sve, čak i ono što ste mislili da Vam nikako neće stajati. Možda iznenadite sebe, a možda i druge !!!

P.S. Ukoliko Vam ipak treba pomoć i mislite da niste spremni da to uradite sami, Jovana Vam je na raspolaganju. Možete je pronaći na blog-u, facebook-u ili joj pošaljite mail.

3 коментара:

  1. Svaka čast i Jovani i Barbari. Jovani za umeće i talenat, a Barbari za hrabrost. Ja se nikad, ali nikad i još jednom nikad ne bi slikala bez trunke šminke na sebi. Drugačije nije moglo... Puno pozdrava od vaše Mile.

    ОдговориИзбриши

Hvala što ste ostavili komentar.